LABRADOR-BLANDING HAN, BUSTER, 17. OKTOBER 1985 – 05. NOVEMBER 1998
Buster var min første hund, som jeg fik efter gentagne plagerier om at få en hund. Han blev købt hos en af min mors arbejdskolleger, der havde fået et kuld blandingshvalpe. Buster var 6 uger og 5 dage gammel da vi hentede ham, da hans mor “var blevet træt af ham”, og i det hele taget fik han bare langt fra den start på livet, som en hundehvalp bør have.
Da ingen i familien vidste noget om hundetræning, blev han heller ikke trænet eller stimuleret, og da han var en blanding af labrador/ruhåret hønsehund/rottweiler gik det selvfølgelig helt galt. Da han var 4,5 år var han aggressiv overfor andre hunde og mennesker og skulle have været aflivet. Heldigvis mødte jeg formanden for DcH-Vojens, der fik mine forældre overtalt til at jeg skulle starte til træning med Buster.
Jeg blev med det samme grebet af træningen – især næsearbejdet, og pludselig havde jeg en velstimuleret hund, der kunne omgås andre mennesker og hunde. Selvom Buster og jeg aldrig nåede specielt meget på konkurrencebanerne, er han den hund jeg har lært mest af – og jo også ham der fik vækket min interesse for hundetræning!
Jeg lærte især at “tænke ud af boksen” og stå ved det jeg troede på kunne give succes. I starten af 1990’erne foregik træningen med pig-halsbånd, hårde ryk og “læse paragraffer”, og de erfarne trænere kiggede noget skævt til mig, da jeg som 15-årig ung uerfaren hundefører troppede op på træningspladsen med en læderfodbold og en frisbee – men jeg havde jo set hjemme i baghaven, at når der var legetøj og belønninger, så var han helt anderledes medgørlig, end når jeg rykkede i snoren og råbte efter ham. Det endte med at flere af de erfarne hundetrænere også havde legetøj med til deres hunde!
MALINOIS TÆVE, DANESKJOLD PIPPI (TIKKI), 11. FEBRUAR 1999 – 23. MARTS 2013
Tikki var min første malinois, og har dermed en særlig stor betydning for mig. Hun blev købt 8 uger gammel hos Kennel Daneskjold, og til trods for at alle jeg kendte rystede på hovedet over jeg købte den race – og at en opdrætter ville sælge såden en hund til mig, når det var min første egen hund, gik det nu meget godt. Tikki var en kombination af KNPV, IGP og franske ring-linjer, da hendes far var Halusetha’s Bobby (Robby x Halusetha’s Pukkie-Dulfer) og mor var Jessie du Chemin de l’Espérance (Farouck du Clos St. Riaumont x Horca de la Rhoanerie). Tikki var en lille sød tæve, der var utrolig nem at have med alle steder. Hun var sjov og social – og havde en stor personlighed, så hun gav anledning til rigtig mange grin i de godt og vel 14 år hun levede.
Tikki trænede redningshund, hvor hun var certificeret til international indsats fra 2001 til 2010, og var blandt andet udtaget til indsats efter jordskælvet i Iran i 2003 (jeg var dog ikke tilgængelig, så derfor deltog vi ikke). Hun deltog også flere gange ved DM og VM for redningshunde og var Elite-hund i DcH.
MALINOIS HAN, SØHOLM’S CAPONE (CABBY), 12. JULI 2006 – 01. MAJ 2019
Cabby fik jeg i pasning da han var lige godt og vel 4 måneder gammel, og planen var han skulle trænes og socialiseres, indtil han blev gammel nok til at blive solgt enten til politiet i Tyskland eller Norsk Folkehjælp i Bosnien. Da han var lige godt og vel 6 måneder gammel, valgte jeg dog at købe ham, da Tikki havde fået en skade i ryggen.
Cabby var af rene franske linjer, nemlig Persan du Domaine de Nimorlau (Haggler des Loups Mutins x Judy) og Puce du Banc des Hermelles (Jin II des Loups Mutins x Nessy du Banc des Hermelles). Han var dermed linje-avl på Haggler des Loups Mutins, og dermed også en hund med meget stort drive og selvtillid. Han var samtidig den mest loyale hund jeg nogensinde har haft – det bedste i verden var, når der kun var ham og mig ude at træne og lege sammen.
Cabby trænede redningshund og blev certificeret til international indsats i Redningsberedskabet og vandt Skandinavisk mesterskab for redningshunde.
MALINOIS TÆVE, WORKING MALINOIS DEJA VU (TAVI), 22. APRIL 2019
Tavi er købt hos kennel Working Malinois, da hun var 8 uger gammel.
Hun er efter Daneskjold Elmo (Ivam x Es-Flindtto’s Gine) og Twister-Bal le Serviteur Puissant (Lee van de Vroomshoeve x Balou-Djembe Met Leeuwenmoed). Tavi er en usædvanlig energisk malinios, der kan blive ved og ved og ved med at træne. Hun er samtidig den venligste malinios jeg nogensinde har mødt – hun elsker alle mennesker og kan gå sammen med alle hunde, selvom især hvalpe og sorte labrador dog er hendes favoritter.
Hun er særdeles talentfuld i rundering (eftersøgning i naturområder), og var kvalificeret til VM for redningshunde i både FMBB og FCI regi i SAR FL B i 2024. Pga. sygdom måtte vi desværre melde afbud; men har kvalificeret os til at deltage igen i 2025. Derudover er hun A-hund i DcH-programmet og træner Nordisk Skydd og Nordisk Rundering.
MALINOIS HAN, SONIC OSTRARYKA (SONIC), 21. FEBRUAR 2022
Sonic er den yngste af mine hunde og importeret fra kennel Ostraryka i Tjekkiet, da han var 8 uger gammel.
Han er efter Xtreme vom Further Moor (Bowie vom Clan der Wölfe x Alice on Silent Wings) og Catnys Ostraryka (Orcan vom Further Moor x Dagger de Alphaville Bohemia). Sonic er, som alle der kender lidt til malinois-linjer nok har gættet, en temperamentsfuld hanhund med et godt drive. Han er dog samtidig meget samarbejdsvillig og lærer hurtigt, så han er sjov at træne med. Samtidig er han nok den roligste malinois jeg har haft hjemme – og han er meget social og kontaktsøgende overfor mennesker og hunde han kender.
Sonic træner IGP, og jeg håber vi er klar til at stille til konkurrencer i løbet af 2025.
FØRERHUNDE:
Jeg var ansat som førerhundeinstruktør i Dansk Blindesamfund fra marts 2009 til december 2022, hvor jeg trænede og udplacerede førerhunde til blinde og svagtseende brugere i hele Danmark. Jeg nåede at have 20 hunde i træning, hvoraf de 18 blev godkendt som førerhunde, og var/er ude at arbejde som aktive førerhunde. Derudover havde jeg en del hunde i test, re-træning og foderværtshvalpe jeg passede og/eller havde hjemme for at vurdere deres evner som kommende førerhunde. Jeg har ikke tal på hvor mange hunde jeg har haft boende i kortere og længere tid – men det er i hvert fald et godt stykke over 50 hunde!
- De 20 hunde jeg havde i træning i en længere periode:
- 2010: Labrador retriever han, Chief
- 2011: Golden retriever tæve, Dolly
- 2011: Labrador retriever tæve, Frida
- 2012: Labrador retriever han, Kalle
- 2013: Labrador retriever tæve, DivDiv
- ——: Golden retriever han, Easy (kasseret efter 4,5 måneds træning)
- 2014: Labrador retriever tæve, Rika
- 2015: Labrador retriever tæve, Aya
- 2015: Labrador retriever han, Darwin (overtaget fra anden instruktør)
- 2015: Labrador retriever han, Daffi (overtaget fra anden instruktør)
- 2015: Labrador retriever tæve, Lucca
- ——: Schæfer tæve, Nuvi (kasseret efter 7 måneders træning)
- 2017: Labrador retriever tæve, Hope
- 2017: Labrador retriever tæve, Sia
- 2018: Labrador retriever tæve, Ivalu
- 2018: Labrador retriever tæve, Soffy
- 2019: Labrador retriever han, Yoda
- 2019: Labrador retriever tæve, Smilla
- 2021: Labrador retriever tæve, Molly (udplaceret ved anden instruktør)
- 2022: Labrador retriever han, Pelle
3 labrador førerhunde i forskellig farve på Fuglsangcenteret i Fredericia. Den brune til venstre er Ivalu, som jeg udplacerede i 2018. Ud over labrador anvendes også golden retriever, schæfer og kongepuddel som førerhunde.